diumenge, de maig 08, 2005

Harmony

Fa poc, es va anunciar a una llista de distribució de la fundació Apache la intenció d'implementar una màquina virtual JAVA (amb les característiques de la versió J2SE 5: Generics, Metadata, ...), evidentment, lliberada sota la llicència Apache.

Aquest anunci ha provocat cert revolt a la comunitat JAVA (i fins i tot alguna reflexió a la comunitat de Mono).

  • A "The Server side" transcriuen bàsicament la notícia de la llista de distribució.

  • A javaHispano ho celebren, especulant perque Sun no decideix fer el pas definitiu i lliberar JAVA de forma definitiva (cal recordar que ara mateix el codi font pot ser descarregat sota una llicència que s'ha inventat Sun, però això dista molt de la llicència GNU GPL).

  • Finalment, Miguel de Icaza va una mica més enllà i es mostra escèptic respecte la decisió de dividir la comunitat open source de JAVA, tot i que li dóna el benefici del dubte a Harmony.

Fonamentalment estic d'acord amb la visió que en dona javaHispano. Crec que es bo que hi hagi diferents implementacions open-source, tot i que Harmony no seria GPL i podríem entrar a discutir sobre si el open-source no-GPL és el dimoni... A més aquesta implementació estaria amparada per una entitat que ha demostrat la seva valua en el món del open-source.

Per altra banda, si GNU Classpath no ha obtingut el suport que necessitava potser és una qüestió de selecció natural, i cal deixar pas a sang nova... això es veurà amb el temps.

Finalment, espero que aquesta iniciativa "carregui una mica les piles" a Sun. Molta gent s'ha lamentat que no hagi lliberat la implementació de la JVM en un esforç per guanyar la batalla contra .NET. Més enllà d'entrar en la discussió de quin llenguatge és millor que l'altre, crec que l'alliberament de projectes pot portar a la seva renovació i el seu renaixement de les cendres, com està passant amb els productes de la Mozilla Foundation.