dimarts, de gener 04, 2005

Software lliure de qualitat (I)

Crec que el programari lliure és una gran iniciativa, i fa temps que n'uso de forma habitual: GNU/Linux (amb tots els programes GNU que les distribucions incorporen), els programes de la Mozilla foundation (Mozilla, Mozilla Firefox, Mozilla Thunderbird o fins i tot bugzilla), així com molts altres programes que no recordaria ara mateix.

El fet és que fins fa un cert temps, sempre podia trobar un "però" en gairebé tots (sino en tots) els programes lliures: Que si no em funciona això, que si no té aquella funcionalitat, que si peta al fer allò altre, etc.

Últimament, però, crec que el món del software lliure està fent un salt qualitatiu important, i per això m'agradaria destacar en una sèrie d'articles els programes lliures que crec que estan "trencant la pana", ja sigui per la seva maduresa, pel forat de mercat que cobreixen o, simplement, perque són el millor programa que conec per aquella funcionalitat (i a més són lliures).

M'agradaria començar pel Mozilla Firefox. Se n'han escrit milions d'articles a llocs tècnics, uns quants milions articles més a blogs i fins i tot s'han fet campanyes per posar anuncis a diaris: al New York Times i a un diari alemany, si no recordo malament.

Get Firefox

Jo només en voldria destacar de forma molt breu uns quants punts:
  1. La seva usabilitat,
  2. el poc que ocupa (uns 4.5 Mb en la seva versió per a Windows),
  3. el fet que sigui extensible amb facilitat per altres desenvolupadors i
  4. una cosa que potser passa més desapercebuda pels usuaris planers, però que és de gran ajuda als desenvolupadors web: el respecte pels estàndards. No sé si implementa el 100 % dels estàndards associats al món web (HTML, XHTML, CSS, ...), però el que si sé és que n'implementa una part bastant més important que el seu competidor més directe, l'internet explorer.
Sergur que hi ha molts més motius per usar-lo, us recomano que el proveu i que els descobriu vosaltres mateixos. Jo, des que el vaig provar per primer cop, no he deixat d'usar-lo...